nedjelja, 18. listopada 2015.

Svjetski dan bubrega


Bubreg je parni organ, dio mokraćnog sistema, koji filtrira otpadne materije iz krvi i izlučuje ih, skupa sa vodom, kao mokraću. Oblast medicine koja proučava bubrege i bubrežna oboljenja naziva se nefrologija.
Gubitak bubrežne funkcije zbog kojeg se mora doživotno ići na dijalizu ili imati presađen bubreg najčešće nastaje zbog šećerne bolesti (trećina bolesnika su „izgubili“ bubrege zbog dijabetesa).
Također, dugogodišnji povišen krvni pritisak, postepeno oštećuje krvne žile bubrega i onemogućava njihovu normalnu funkciju.
Bubrežni kamenci i prirođeni poremećaji bubrega, udruženi s bakterijskim upalama, dovode do propadanja bubrega.
Osobe s poznatom bubrežnom bolešću zahtjevaju redovno liječenje i kontrolu. Osobe sa šećernom bolešću, hipertenzijom, osobe čiji srodnici su liječeni dijalizom i osobe sa bolestima srca i krvnih žila trebaju provjeru urina i krvi da se utvrdi stanje bubrega.
Bubrežna bolest je prisutna kad se u urinu nalazi više od 30mg albumina na 1g kreatinina. Kada se razvije završni stadij zatajenja bubrega, u obzir dolazi liječenje dijalizom ili transplatacijom.
Tokom rata u BiH dijalizni centri su funkcionirali zahvaljujući donacijama od EU i humanitarne organizacije Medicine du Monde. Od '97 liječenje hroničnih bubrežnih bolesnika dijalizom finansira država uz brojne probleme zbog teške ekonomske situacije.
U FBiH postoji 15 dijaliznih centara koji vode brigu o 2937 pacijenata, s tim da se taj broj iz dana u dan povećava.
Dijalizni centri se nalaze u: Bihaću, Gračanici, Ilidži, Konjicu, Livnu, Mostaru, Odžaku, Sarajevu (3), Tešnju, Travniku, Tuzli, Zenici i Živinicama.
U Visokom ima 28 dijaliznih pacijenata, od kojih 6 čeka transplataciju van BiH, a zabilježen je jedan smrtni slučaj zbog ove bolesti.
Povodom Svjetskog dana bubrega, članovi udruženja “Mali ljudi velikog srca” će održati uličnu akciju u terminu od 11:00h do 14:00h (13. marta,2014 god) ispred Zavičajnog muzeja “Visoko” prilikom čega će informisati ljude o ovom Danu, ovoj bolesti, kao i o svim aktivnostima ovog udruženja.

Jedna od akcija našeg udruženja, povodom Svjetskog dana bubrega https://www.youtube.com/watch?v=PTbhKNLvAf4#t=23 

Nema komentara:

Objavi komentar